Heti vuoden vaihduttua uuteen 2023, oli aika odotetun vastavierailun nuorisovaihtoon Espanjaan ja siellä pieneen kaupunkiin nimeltä Numancia de la Sagra.

 Jännittyneinä ja innoissamme lähdimme matkaan Lappeenrannan juna-asemalta 3.1 aamupäivällä tietäen että päivästä tulee pitkä. Illalla saavuimme paikallista aikaa vähän ennen klo 22 Numancian nuorisokeskukseen aplodien saattelemana. Keskuksessa meitä odotti espanjalainen seisova pöytä ja nuoret perheineen, joihin meidän nuoret majoittuisivat tulevan viikon ajaksi. Vaihdon aikana tutustuisimme lisää espanjalaiseen kulttuuriin.

Alkuviikosta otimme osaa kaupungissa järjestettyyn lasten konserttiin ja loppiaisaattona osallistuimme juhlaparaatiin, jossa juhlimme maan tapojen mukaan kolmea viisasta miestä. Loppiainen vietettiin nuorten perheiden kanssa nähden miten heillä juhlitaan tätä jouluakin suurempaa juhlaa. Pääsimme myös tutustumaan perinteisiin peleihin paikallisten eläkeläisten opastamina. Samalla veimme heille suomalaisen perinnepelin Mölkyn ja opetimme heitä pelaamaan sitä.

Myös Numancialaiset olivat järjestäneet kyläjuhlan johon sai kaikki halukkaat tulla katsomaan esityksiä. Suomi-ryhmä oli suunnitellut juhlaan tietovisan Suomesta, sekä Suomi-aiheisen muotinäytöksen. Lauloipa meidän Oliverkin juhlassa komeasti.

Viikolla pidimme oman 4H-yrittäjyys aiheisen työpajan. Työpaja aloitettiin vaihtokauppa-tehtävällä. Nuorte jaettiin pieniin ryhmiin ja joka ryhmälle annettiin mangneetti ja tehtävänä oli tehdä kaupunkilaisten kanssa vaihtokauppaa magneetilla ja tuoda ohjaajille mahdollisimman arvokas vastine. Illan aikana nuoret saivat infoa 4H-yrittäjyydestä ja aiheen tiimoilta pidettiin myös suuntamysteeripeli.

Kaupunkipäivänä pääsimme tutustumaan historialliseen Toledoon, joka sijaitsee Numanciasta vain 20 minuutin ajomatkan päässä. Päivän aikana näimme linnanmuurien sisäpuolelle rakennetun kaupungin, jossa saimme ostaa kotiin viemisiä. Ja tietenkin söimme churroja!